Aktiviteter

Vandring

Vandring på fjälletDagsturer eller flerdagsturer, det är bara att välja.

Kungsleden startar i Hemavan. Vandra gärna till Viterskalstugan och Syterpasset.
Här ligger områdets högsta fjällmassiv med Sytertoppens 1768 m.

För den som har mod finns en led upp till toppen, mycket avancerad klättring.

På riktigt nära håll hittar du en led som startar vid Sånninggården i Klippen.
Leden går upp till en utsiktsplatå ovan trädgränsen, en tur på ca 3 km.

Vill du kan du fortsätta upp till Dalåives topp, 1325 m ö h, en tur på ca 1 mil tur och retur.

För mer information om vandringsleder, kontakta Turistbyrån i Tärnaby, tfn: 0954-104 50.

Utflyktsmål

Ruttjebäcken – Ett av områdets mest välbesökta utflyktsmål, en istidsbäck där du kan förundras över de jättegrytor, tunnlar och kanaler som bäcken skapat i de mjuka skifferbergarterna.

Tärnavilt -En av Sveriges största producenter av renkött. Här finns ett viltcafé i en jättekåta. Har även restaurangverksamhet.

Atoklinten – Samernas heliga fjäll ger dig en inblick i samisk kultur samtidigt som du får en trevlig vandring och en milsvid utsikt. G

Gausosjöns Sameviste – De nuvarande kåtorna i samevistet uppfördes på 30-talet, du når samevistet efter en ca 2 km lång vandring från Strimasund.

Fjällparken i Hemavan – fika eller ät lunch med en milsvid utsikt över fjällvärlden i Utsiktstornet, i Utsiktstornet finns till och med en bastu där du kan svettas gott medans du njuter av vyn över fjällen, i anslutning till Utsiktstornet hittar du en fin fjällbotanisk trädgård.

Aktiviteter

Daelvie – Samiskt familjeföretag erbjuder aktiviteter med renar och samisk kultur.

Simhall – 25 m bassäng, bubbelpool, massagestrålar, ångbastu, gym och solarium, ligger i Hemavan.

Vedeldad kåta och bastu – vid Krokiavan, bokas hos FBU Gården, tfn: 0954-300 02

Kultur & Hantverk – Sinneriket – en unik utställning i Fjällparken vid Högfjällshotellet i Hemavan. Du garanteras en kulturupplevelse av det ovanliga slaget.

Tärna Sameslöjdsateljé – Konst och hantverk av den välkända konstnärsfamiljen Enoksson.

Grottor & Glaciärvandringar

I Kåtaviken hittar du flertalet grottor att undersöka. Pannlampa, hjälm och oömma allväderskläder rekommenderas.
Sotbäcksgrottan är en mycket stor grotta som ligger uppe på fjället. Nås genom vandring från Strimasund. Denna grotta är mer avancerad att besöka och kräver ytterligare utrustning och viss kunskap/erfarenhet. Tärna Fjällturer, tfn: 0954-305 95, arrangerar guidade turer.

Grönligrottorna ligger i Norge. Grottorna är mycket stora och bjuder på en fantastisk upplevelse med underjordsforsar. Eftersom grottorna är ett populärt utflyktsmål finns här skyddsräcken, trappor mm. Guidade turer anordnas och behöver ej bokas. Barnvänligt.

Oxtindane ligger inne på norska sidan av fjällkedjan. Här ligger nordnorges högsta fjäll Oksskolten, 1916 m öh. Nedanför fjället breder glaciären Okstindsbreen ut sig. Glaciären är Norges 8:e största. Observera att glaciärer är riskabla att beträda utan kunskap och utrustning. Tärna Fjällturer anordnar guidade turer.

Blommor, bär och svamp

Kantareller i överflödI anslutning till Fjällparken vid Högfjällshotellet i Hemavan finns en fjällbotanisk trädgård där merparten av fjällmiljöns alla växter och blommor finns representerade på en och samma sluttning. Blomsterfjället Gierevardo – ett av Sveriges blomsterrikaste fjäll, är också värt ett besök och blir en trevlig dagsutflykt. På turen har du möjlighet att se många av fjällets orkideér och de blommor som växer på fjällhedarna.

Plocka hjortron eller kantareller. Hemavan är känt för sina fina kantarellställen. Själv har jag också hittat fantastiska hjortronställen som lyst helt gula av dessa goda bär.

Skoterkörning

Skotertur i vackert väderI området finns över 40 mil leder där skoterkörning är tillåtet. Lederna är antingen statliga som går på kronans marker och är kryssmarkerade. Utöver dessa finns lokala utflyktsleder. Alla leder nyttjas av fler än bara skoteråkare. Kom ihåg att skotern har väjningsplikt för allt utan motor!

Vill du hyra skoter kan du göra detta hos:
Stenmarks Maskin i Tärnaby, 0954-100 14 eller Hemavans Wärdshus, 0954-301 25.

Norge

Gör en dagsutflykt till Norge och Mo i Rana eller besök Grönligrottorna i Norge – en fantastisk grottupplevelse med underjordsforsar. Turer med guide. Sommartid anordnas dagliga havsfisketurer till Norge. På hösten kan man åka på valsafari.

Övrigt

Missa inte att besöka Tärnaby Marknad under juli månad.

Mat

Sånninggården – ligger i Klippen, omnämnd i Guide Michelin, lunch och á la carte restaurang
Hemavans Wärdshus – lunch, á la carte, café
Åkerlundska Gården – café
Tärna Vilt – á la carte, dagens rätt, hamburgare, pajer, café
Tärnaby Wärdshus – pizza, grillrätter och dagens
Restaurang Njalla – samisk restaurang i Hemavan
Kungsporten – grillrätter, godis och glass
FBU Gården – frukost och lunchservering

Fotogalleri

Klicka för större bilder

Comments are closed.